Cesta za pohárem Dne 1.5.2019 ve 22:25 zvedl kapitán týmu HC Sputnik B Vilo Gdovec nad hlavu obrovský putovní pohár a tím definitivně potvrdil, že se jeho tým stal pro sezónu 2018/2019 vítězem Strnadovy amatérské hokejové ligy. Cesta k tomuto zlatému okamžiku nebyla vůbec jednoduchá, ale tím sladší je dosažený úspěch.

https://photos.google.com/share/AF1QipPRdR0eCTsX_AFC_ZLYjVj2OVo_MP_E0vDso6ov6kXg3ntIIwxsyK_jFSYY15zP4Q?key=UGplNW9aazcya18wMVRRVGRiSHV3ZFIzb1hwNml3

Čtvrtfinále Sputnik skončil po základní části na pátém místě a systém soutěže mu tak pro čtvrfinále přisoudil neoblíbené Divočáky. Své domácí zápasy hrají totiž v Břeclavi, kam je cesta přece jen trochu dlouhá. Sputnik tam nakonec jel dvakrát, protože v úvodním zápase prohrál 3:5. Odvetu v Brně nicméně vyhrál 3:2 a muselo se tak znovu do Břeclavi. V rozhodujícím třetím utkání rozhodla úvodní třetina, kterou Sputnik vyhrál 3:0. Na rozdíl od předešlých zápasů Sputnik v dalších třetinách nepolevil a až podezřele zkušeně dokráčel k postupovému vítězství 6:2. Z Břeclavi se tak odjíždělo s hřejivým vědomím, že letos se bude hrát o medaile.

Semifinále V semifinále se Sputnik utkal s vítězem minulého ročníku SAHL, s týmem Mercedes Rosice. Ten sice v prvním utkání nenastoupil v nejsilnějším složení, ale hladkou výhru Sputniku 7:2 nečekal asi nikdo. Je možné, že právě tento zápas ukázal hráčům Sputniku, že pokud se na ledě odevzdá maximum, hranice možného se posouvají do netušených výšin. Druhý zápas probíhal už zcela jinak. Posílený Mercedes hrál lépe než v zápase prvním a výsledek byl tak po celou dobu otevřený. Sputnik ale znovu předváděl bojovnou a obětavou hru a za svou snahu byl odměněn. Nejprve vyrovnáním zhruba 4 minuty před koncem a poté vítězstvím na samostatné nájezdy. Poprvé v historii tak Sputnik otevřel finálovou bránu SAHL.

Finále Druhým finalistou byl favorit celé soutěže, tým FreeStars. V základní části prohrál jen jednou, ovšem právě se Sputnikem, takže jistá naděje na zajímavé finále tu doutnala. Bylo ale jasné, že Sputnik bude muset předvést další stoprocentní výkon, aby tu existovala alespoň nějaká šance na vítězství. A v prvním utkání to Sputnik dokázal. Ano, tým FreeStars byl hokejovější, strávil více času v útočné třetině a ohrozil soupeřova brankáře častěji, nicméně skvělá efektivita v zakončení a obětavá obrana přinesla Sputniku výhru 3:2. Další důležitý krok k uvědomění si, že s poctivým přístupem se dá vyhrát s každým. Druhý zápas, hraný jen o dva dny později, ovšem nabídl zdrcující převahu FreeStars. Sputnik dělal co mohl, ale někteří jeho hráči hráli třetí zápas v třech dnech a ani enormní snaha tentokrát nemohla nahradit chybějící fyzické síly. Sputnik tak prohrál 1:4 a bylo jasné, že příště se bude hrát o všechno. Třetí zápas se blížil a bylo jasné, že psychická převaha by po minulém drtivém (ani ne tak výsledkem jako herní přavahou) vítězství měla být na hokejkách hráčů z FreeStars. Ale zápasy, kterými si letošní tým Sputniku musel cestou do finále projít, v hráčích Sputniku něco změnil. Zní to možná nadneseně, ale v kabině Sputniku se pomalu a nenápadně zrodila sebedůvěra, odhodlání, víra v to, že každý je porazitelný, úplně každý. A pak se začalo hrát. A po pěti minutách Sputnik prohrával 0:2. Ale ta opravdu rozhodující část rozhodujícího zápasu finále se začala hrát teprve teď. Sputnik totiž cítil, že dnes na FreeStars má, že dnes s nimi hraje rovnocenný zápas, že dnes má prostě dost sil na to, aby se pokusil postavit se zatím nepříznivě se vyvíjejícímu průběju utkání čelem. A tak se na ledě začalo odvíjet drama jako od Hitchcocka. Sputnik snížil, tým FreeStars odskočil, Sputnik znovu snížil a pak dokonce vyrovnal. Následoval drtivý tlak FreeStáristů, ale jelikož brankář Sputniku podal v tomto zápase svůj životní výkon, musely o celkovém vítězi SAHL pro rok 2019 rozhodnout samostatné nájezdy. V nich uznal hokejový osud snahu Sputniku za hodnou odměny a umožnil mu zvítězit. Ani jedna strana tomu zpočátku moc nevěřila, ale stalo se to. Ligu tak nakonec vyhrál tým, jehož hlavní snahou vždy bylo do play-off vůbec postoupit. Tým, který se však cestou za zlatem nezalekl ničeho a naučil se jak hrát naplno i jak hrát naplno i když už není dost sil. Tým, který se naučil vítězit. Sputnik.

<ota>