Hokejový tým HC Sputnik odehrál další sezónu v BHHL (Brněnská hokejová hobby liga) a v mnoha ohledech to byla sezóna výjimečná. Tou největší novinkou byla skutečnost, že nás při zápasech koučoval skutečný trenér. Radek to s námi asi neměl jednoduché, protože v naší hře vždy převažovala živelnost nad taktikou, ale časem se mu přece jen podařilo vštípit mužstvu alespoň základy určitého systému. Herní projev týmu se tak po Novém Roce začal blížit trenérovým představám, což se odrazilo na výsledcích a HC Sputnik obsadil po základní části skvělé třetí místo. Jelikož tabulka ligy byla letos neskutečně vyrovnaná a deset týmů bojovalo o postup do play-off do posledního kola, bylo třetí místo příjemným překvapením i pro samotné hráče Sputniku.

Ve čtvrtfinále vyřadil Sputnik tým CSKA až po třech urputných zápasech. Bylo jasné, že pokud svou hru Sputnik nezlepší, může ho do finále posunout jen malý zázrak. Naštěstí ho nebylo zapotřebí. Sputnik nastoupil do obou semifinálových utkání proti Predátorům skvěle koncentrován a za 90 minut inkasoval od týmu, hrajícího většinou drtivý ofenzivní hokej, pouze jednu branku. Výsledky 3:1 a 2:0 nás posunuly do finále proti týmu Borga.

Toto mužstvo suverénně ovládlo základní část a vstupovalo tak do finále v roli favorita. Navíc vyhrálo předchozí dva ročníky a Sputnik se tak ocitl v roli strážce zlatého hattricku. V prvním finále Sputnik podlehl 1:2, ale bylo vidět, že zejména ve třetí třetině dělala soupeři nátlaková hra Sputniku, podpořená rychlým střídáním, obrovské problémy. Vyrovnání viselo ve vzduchu, ale síť se nám podruhé rozvlnit nepodařilo.

Pokud popíšeme obrannou hru Sputniku v prvním finále jako kvalitní, těžko hledat slova pro zápas druhý. Byla totiž ještě lepší. Borze, hrající jen na dvě pětky, navíc docházely síly, což mělo vliv jak na jejich nebezpečnost v útoku, tak na důslednost v obraně. Sputnik Borgu de facto k ničemu nepustil a díky zlepšené efektivitě v zakončení se tak urodilo zasloužené vítězství 5:1. Finále tak dospělo k rozhodujícímu třetímu zápasu.

Třetí finále se hrálo až po dvanácti dnech. Borze to dalo čas si odpočinout a Sputnik si pauzu vyplnil přátelským utkáním. Začalo se od podlahy. Borga jako obvykle působila hokejověji, nicméně oproti předchozím zápasům dokázala tento fakt zůročit i gólově. Nicméně Sputnik položil na druhou stranu vah zarputilost a vždy dokázal stav utkání srovnat. Když ovšem Borga odskočila na rozdíl dvou gólů a ujala se vedení 4:2, vypadalo to se Sputnikem zle nedobře. Ale hokej je báječný v tom, že vypadání je věc jedna a to něco nehmatatelného, co existuje jen v hlavách hráčů, je věc druhá. V hlavách hráčů Sputniku totiž o výsledku zápasu zdaleka rozhodnuto nebylo. Ve třetí třetině začal Sputnik získávat převahu a Borga se stále častěji uchylovala k zakázaným uvolněním. Nakonec se Sputniku dokonce podařilo vyrovnat a psychická výhoda tak byla na jeho straně. Remíza by totiž díky novému hracímu systému a díky lepšímu skóre z předchozích zápasů přiřkla vítězný pohár Sputniku. Bohužel, zlatý sen pro Sputnik skončil zhruba dvě a půl minuty před koncem. Tvrdá střela zapadla přesně k tyči a Borga se radovala popáté. Ve zbývajícím čase sice Sputnik zkusil odvolat brankáře a dokonce si vypracoval slibné závary před soupeřovou brankou, ale skórovat už nedokázal. Borga se tak stala potřetí za sebou vítězem BHHL a Sputnik se musel spokojit se stříbrnými medailemi. Teprve s odstupem několika dnů je možno říct, že se jedná o parádní výsledek, tím spíš, že každý z hráčů si je vědom, kolik úsilí a potu k němu bylo zapotřebí.

Minulé dvě sezóny Sputnik vždy vypadl ve čtvrtfinále a vzhledem ke zlepšující se úrovni celé ligy panovaly před sezónou obavy, zda se vůbec dostaneme do play-off. Ovšem příchod trenéra pomohl týmu objevit skryté rezervy, které pak pomohly bojovat o nejvyšší příčky. Sputnik je zkrátka po této sezóně v něčem stejný, v něčem ovšem jiný. Stejný v tom, že v něm stále panuje jakási zdravá atmosféra, jiný v tom, že dokáže hrát mnohem zodpovědněji než kdy předtím. Vypadá to že puberta skončila a Sputnik dospěl. Musíme jen doufat, že krize středního věku je ještě daleko před námi a onu „dospěláckou zodpovědnost“ si Sputnik dokáže přenést i do příštích sezón :).