Již od roku 2012 se tým HC Sputnik „C“ účastní tovární hokejové ligy (zkratka FHL neboli „Factory Hockey League“). V minulosti ji dokonce několikrát vyhrál, ovšem letošní vítězství bylo přece jen speciální. V základní části sehrál Sputnik 12 utkání a jelikož všechna utkání vyhrál, skončil jasně první s neuvěřitelným náskokem 14 bodů před druhým v pořadí. Toto se opravdu nestává každý den. Přitom se značná část vítězných utkání nevyvíjela vůbec jednoznačně. Do poloviny zápasu šlo většinou o vyrovnané bitvy, nicméně závěry utkání dokázal Sputnik opakovaně proměnit ve své exhibice. Že by zkušenost? Sehranost? Větší touha po vítězství? Nebo jenom důsledek toho, že bylo soupeřů méně a dříve se unavili? Asi směs všech zmíněných důvodů. Všichni napjatě čekali, zda Sputnik potvrdí svou dominanci i v play-off.

Semifinále proti snaživému týmu ABB+Red Hat probíhalo podle stejných not jako výše zmíněná dramata. Dlouho žádné mužstvo nedokázalo odskočit na víc jak jeden gól, avšak jak se blížil konec utkání, Sputnik začal přikládat pod kotlem a po závěrečném hvizdu rozhodčího byl stav 7:2. Cesta do finále byla volná.

Tam na Sputnik čekal Termofischer. Slavnostní ráz finále podtrhla účast časoměřiče, druhého rozhodčího a dokonce i několika diváků. Hrálo se opatrně a ze zajištěné obrany, jak už to v podobných zápasech bývá. Těch několik málo nebezpečných střel dokázali oba brankáři pochytat. Pak však přišla druhá polovina utkání a hokejový osud se rozhodl, že si dnes originalitu nechá zabalenou v tašce a použije osvědčený koncept. Sputnik postupně třikrát skóroval a i když se nejednalo o aspiranty na gól roku, šlo o góly zlaté. Když pak soupeř nedokázal využít několik po sobě jdoucích přesilovek, bylo o vítězi rozhodnuto. Dění po závěrečné siréně si jistě každý umí představit. Pohár, jásot, fotka a nebytná hudební kulisa „We are the Champions“. Málokdy bývá tato píseň tak trefná jako v oné chvíli. Projít celou sezónou bez jediného zaváhání, to je vskutku vizitka skutečných šampiónů. Ať žije Sputnik!

Fotky z finálového utkání naleznete v galerii.