Hokejový tým HC Sputnik sice stárne, ale gravitace nad ním zatím nezvítězila a Sputnik stále brázdí brněnské hokejové nebe. Letos Sputnik obsadil dvě soutěže. „C“ tým hrál FHL (Factory Hockey League) a „Áčko“ jako vždy BHHL (Brno Hobby Hockey League). Ani v jedné soutěži nehráli sputnikáři druhé housle.

Úroveň FHL se každým rokem zvyšuje. Oproti minulému roku pověstné máslo zhoustlo a sputnikovský nůž během sezóny několikrát zavadil o šponu. I tak dokázal Sputnik vyhrát základní část o dva body před Tenzou a Embeditem a mohl se začít soustředit na březnové play-off. Jako každý rok sázel Sputnik na poctivou obrannou hru a pokud možno neúnavné napadání. Přihlédneme-li na věkový průměr mužstva, který už začíná atakovat 40 let, se zdá neúnavné napadání jako šílenství, nicméně díky relativně široké základně jsme většinou mohli postavit tři útoky a ohledně neúnavnosti vytvořit alespoň zdání.

V semifinále si Sputnik po výsledku 6:2 poradil s Termofisherem a ve finále jej čekal tým Tenza. Poslední zápas sezóny byl ještě opatrnější, než takové zápasy bývají. Nebývá totiž zvykem, aby zápasy hobbíků byly svázány taktikou. Bylo jasné, že k vítězství bude potřeba nedostat, pokud možno žádný gól. To sice ani jednomu týmu nevyšlo, avšak útočná vazba Sputniku byla o chlup efektivnější a výsledek 2:1 znamenal zlatou obhajobu. Skvělý výsledek a odměna za poctivé a odmakané zápasy.

Velmi podobně si počínal Sputnik i v BHHL. Tato liga je také poslední dobou oživována mladými dvacátníky a každý zápas může dopadnout jakkoli. Stejně jako ve FHL se Sputnik pokoušel hrát pro soupeře nepříjemnou nátlakovou hru. Pokud bylo dost hráčů, sklízel Sputnik úspěchy. Pokud se hrálo jen na dva útoky, byla menší intenzita v napadání na výsledcích rázem vidět. Je tak třeba doufat, že členská základna v příštích letech nepoklesne.

Po základní části obsadil Sputnik pěkné třetí místo a ve čtvrtfinále tak narazil na velezkušený tým Ice Bears. Díky střelecké efektivitě Sputnik první zápas vyhrál a díky obětavosti v obranné třetině dokázal uhrát ve druhém zápasu remízu, což znamenalo postup do semifinále.

Tam čekal klasický soupeř Predators, se kterým sehrál Sputnik spoustu napínavých play-off zápasů. V prvním zápasu rozhodl impozantní nástup Sputniku, který po chvilce vedl 5:0 a i když se ve druhé polovině zápasu sputnikáři zbytečně zapletli do vlastních sítí, nakonec zvítězili 7:4. Druhý zápas, zejména jeho závěr, se však nepopisuje lehce. Proto jen krátce. Predátoři dokázali zápas po infarktovém závěru zápas vyhrát 5:4 a šlo se do prodloužení, které ovšem nerozhodlo a musely na řadu přijít nájezdy. V nich se Sputniku nepodařilo vstřelit ani jeden gól a jeho pouť za pohárem tak hořce skončila. Smutní hráči v kabině kroutili hlavami a nevěřili tomu, co před chvílí na vlastní kůži zažili.

Vzhledem k výsledku druhého semifinále bylo malou náplastí to, že Sputnik obsadil v BHHL konečné třetí místo, ale finálový apetit nemohl být bronzovým pokrmem ukojen. Nezbývá než to příští rok zkusit znovu. Pokud bude chodit dost hráčů a Sputnik si tak udrží pověst „otravujících nezmarů“, můžeme na dramatické boje v play-off pomýšlet každý rok. To samozřejmě platí i o působení Sputniku ve FHL.